Въпроси и отговори

Водоструйка или обикновен маркуч ?

Основните предимства при почистване с водоструйка в сравнение с обикновен грдински маркуч са следните:

 

1) Много по-голяма производителност – до 50% по-кратко време за почистване при значително по-високо качество, благодарение на силната струя и разнообразието от допълнителни принадлежности, позволяващи почистване и на труднодостъпни места.

 

2) Много по-малко разходи за вода – водоструйките консумират до 80% по-малко вода. За един час работа се спестяват до 3100 литра вода. Водоструйките могат да работят и с непитейна вода, като засмукват от варел, бидон и др. И по този начин се съкращават допълнително разходите при почистването.

 

3) Многостранно приложение на водоструйките – почистването с високо налягане има практически неограничено приложение за всякакъв тип повърхности и във всички сфери на стопанството и бита.

 

4) Високо качество и издържливост – водоструйките KARCHER са незаменим помощник в ежедневието и подпомагат успешната дейност на хората. Като световен лидер KARCHER предлага на пазара най-надеждните водоструйки, произведени в собствените им заводи в Германия по най-високите производсtвени стандарти.

 

Untitled.jpg

Какъв модел водоструйка да закупя – от по - нисък клас и по евтин или по - мощен, но по - скъп ?

Този избор зависи в най-голяма степен от вида на почистването, което ще се извършва, продължителността на използване на уреда и финансовите възможности на потребителя. Подходящо избраният модел улеснява значително работата по почистването.

Мощността на почистване на една водоструйка е резултат от комбинацията на налягането и количеството на водата. Колкото по-оптимално си съответстват тези два фактора, толкова по-лесно се почистват упоритите замърсявания итолкова по-бързо могат да бъдат почистени големи повърхности. Колкото по-голяма е площта за почистване, толкова по-голям е препоръчителния клас мощност. По-високия клас водостуйка има и по-голям брой допълнителни функции, много по-висока издръжливост при постоянна работа и дълъг срок на експлоатация. Трябва да се отчитат и индивидуалните желания – като удобството при обслужване, компактността, теглото, мобилността или специалните области на приложение.

При сравнителен анализ от финансово естество в дългосрочен план значително по-ефективно е да се закупи по-скъп, но по-мощен модел водоструйка (например с метална помпа и водно охлаждане на двигателя),  който освен горепосочените предимства ще ни спести време, разходи по почистването (вода и ток) и самото почистване ще бъде по-качествено и ефективно.

 

Untitled1.jpg

По какъв метод да си измия автомобила – безконтактно или с четка ?

И двата метода си имат своите предимства и недостатъци, така че всеки клиент трябва да реши самостоятелно какъв метод да избере.

При безконтактния метод самото почистване е по-бързо и лесно – с по-малко усилия. Проблемите могат да възниккнат, ако не се използва подходящ почистващ препарат. Този тип препарати по принцип са много агресивни, тъй като за кратко време трябва да разтворят мръсотията. Оттук и опасността отделни елементи на автомобила да пострадат от агресивната среда – гумени уплътнения, елементи с покрития , лайсни и др.. За да се минимизира тази опасност не трябва да се използват киселинни препарати, а силно алкални. В никакъв случай не използвайте несертифицирани химически препарати и такива от съмнителни производители. Безконтактно измиване не е желателно да се използва и при автомобили без лаково покритие на боята.

При измиване с четка обикновенно се използват слабоактивни автошампоани, които не се толкова агресивни. Неудобството в този случай се явява необходимостта от разтриване, което предполага по-голямо усилие и по-дълго време за почистване. За да ги спестите използвайте новите ротационни четки на KARCHER – с практична форма, регулируем шарнир за различен ъгъл на натиск и меки, щадящи повърхността влакна.

 

K_7_450_app_5-24086-150DPI.jpg

Да сменям ли маслото на водоструйката и на колко време ?

При битовите водоструйни машини и при някои професионални – например промоционалния модел HD 5/15C Plus , маслото не се сменя.

При професионалните водоструйни и пароструйни машини маслото се сменя на всеки 500 часа работа или веднъж годишно, в зависимост от това кое събитие ще настъпи първо. При монофазните машини се изисква двигателно масло SAE 15W/40,  а при трифазните – диференциално масло  SAE 80W/90.  За предпочитане е да се обърнете към специализиран сервиз.

Как да предпазя водоструйката от замръзване през зимата ?

Най-добрия начин за предпазване от замръзване на Вашия уред  е да го съхранявате в топло помещение, където температурата на въздуха не е по-ниска от 0 С. В противен случай е желателно да източите максимално количество вода не само от помпата на машината , но и от шланга за високо налягане. Трябва да знаете, че в помпата винаги остава някакво минимално количество вода. За да източите водата максимално трябва при работеща машина да спрете захранването с вода към нея и да стискате пистолета докато спре да излиза вода от дюзата и тогава веднага да изключите машината. Внимавайте да не пропуснете правилния момент за спиране, защото в противен случай помпата ще засмуче въздух и ще се наложи обезвъздушаване на помпата, т.е. ще трябва да се разглобява.

Да изключвам ли водоструйката при пауза при работата с нея ?

Да, изключвайте я от копчето за вкл./изкл. и стиснете пистолета за да освободите налягането на помпата. По този начин ще разтоварите системата, а и от безопасна гледна точка машината няма да стои постоянно под налягане. При неизключена машина дори и най-малкия теч на вода – например от недобро уплътняване на захранващия маркуч към водостуйката или по друга причина, предизвиква включване на помпата. Получават се включвания и изключвания на тласъци, тъй като тя се стреми да поддържа едно и също налягане. Всичко това може да доведе до повреда в машината, което е нежелателно.

За да предотвратите подобни неприятности използвайте висококачествените градински маркучи на KARCHER, съоръжени с подходящо избрани конектори за свързване.

Въздушно или водно охлаждане на двигателите на водоструйките ?

Има различни мнения по въпроса. 

Привържениците на въздушното охлаждане с големи вентилаторни перки изтъкват факта, че температурата при тях е значително по-ниска, отколкото при охлаждането с отработена вода, която така или иначе вече се е затоплила до някаква по-висока температура. 

Значително по-добри резултати се постигат с новата иновативна технология на KARCHER за водно охлаждане на двигателите – при нея водата за почистване първоначално преминава около корпуса на двигателя, като така осигурява постоянно охлаждане и оттам постъпва в помпата за високо налягане. Предимството: изключителна производителност и дълъг срок на експлоатация на двигателя и на водоструйната машина. Ако двигателят е и нискооборотен (например 1250 min) и мощен, както е при професионалните машини на KARCHER – това е перфектното съчетание.

 

wcm_3_288x394.jpg

Какво е водно бластиране ?

Водоструйните и пароструйните машини на KARCHER дават възможност за оборудване с допълнително приспособление – пясъкоструйно устройство, чрез което се подава пясък към струйника на машината. Постъпващата от машината вода под високо налягане увлича като инжектор пясъка и получената по такъв начин хомогенна смес почиства всякакъв вид упорити замърсявания, които по друг способ не могат да се отстранят. Такива са боя, ръжда, варовикови отлагания, цимент и др. Този процес на почистване се нарича „водно бластиране” и може да бъде използван в почти всички сфери на промишлеността. Основните му предимства пред сухото бластиране са: екологично чист начин на почистване (без никакво запрашаване на въздуха) и възможност за многократна употреба на използвания пясък. KARCHER предлага на клиентите си два варианта на пясъкоструйно устройство – със и без регулиране на количеството на подавания пясък.

Всяко пясъкоструйно устройство трябва да бъде съчетано с подходящ комплект водни дюзи, с размери, съответстващи на дебита на модела водоструйна или пароструйна машина. Налягането, с което се работи с пясъкоструя зависи от налягането на машината и може да се регулира.

Важно изискване за да се осъществи процеса е пясъкът да бъде предварително пресят със сито с максимална едрина на зърната до 0.8 mm и да бъде сух – в противен случай няма да се увлича от инжектора.

Като консуматив може да се използва кварцов пясък или метална шлака.

 

maxresdefault.jpg

Подопочистваща машина - с дискова четка или с ролкови валяци ?

Правилният избор зависи в най-голяма степен от вида на подовата настилка, която ще се почиства и от нейната площ. Гладките и равни подове без фуги е желателно да се почистват с машини с ролкови валяци, които осигуряват по-голям и равномерен натиск върху настилката. При  наличие на впадини  ролковия валяк ги прескача и могат да останат непочистени участъци. Машините с дискови четки са по-подходящи за почистване на неравни повърхности и подови настилки с фуги. Дисковите четки са с по-дълъг косъм от ролковите валяци и почистват по-добре в дълбочина, като следват профила на настилката. Същото е валидно и при почистване на ефектни порести настилки. При различни по твърдост подове машините с дискови четки дават по-добри резултати, особено при настилки с пластмасови покрития, PVC, балатуми, саморазливни настилки, дървени подове и др.

По отношение на дълготрайността и износването ролковите валяци дават до 30 % по-дълъг живот от дисковите четки. Естествено резултатите в най-голяма степен зависят от продължителността на работа, правилното използване на подопочистващата машина и точно определената твърдост на четката или валяците спрямо твърдостта на почиствания под и вида на замърсяването.

 

Untitled2.png

Екстрактор или дискова машина ?

Отговорът на този въпрос за избор на машина за почистване на текстилни подови настилки зависи от няколко фактора: какъв е типа на замърсяването, какъв е вида на настилките (мокети, килими, пътеки), основно почистване ли ще извършваме или поддържащо, каква е площта за почистване и др.

За основно изпиране е желателно да се избере дискова машина, която ще почисти текстилната настилка в дълбочина. Желателно е да се използват качествени почистващи препарати и мощна мокро-суха прахосмукачка за изсмукване на мръсотията.

Дисковата машина не е подходяща за изпиране на килими и пътеки с малки размери и такива с голяма дебелина.

Екстракторите се използват основно за поддържащо почистване на подови настилки и за пране на тапицирани мебели (дивани, канапета, столове).  Желателно при работа с тях е да не се използват силнопенливи препарати. Не са подходящи за почистване на големи площи, тъй като са с по-малка производителност.

 

BDS_43_180_C_Adv_Single_Disc_Carpet_oth_1-64266-150DPI.jpgX-20140410123739546.jpg

Изработка Дот Медиа© karclean.bg 1998-2024